„Do posljednjeg sloja: U bespuću Himalaje“ – Predavanje, Kalman Žiha

U četvrtak 9. ožujka 2017. u 20:00 sati u prostorijama HGSS-a u Mostaru (ispod zgrade Mostarka) , gostuje Kalman Žiha, profesor na Fakultetu brodogradnje i strojarstva, koji će predstaviti svoj putopis „Do posljednjeg sloja: U bespuću Himalaje“ i opisati preživljavanje nesreće koja ga je zadesila pri silasku sa 6.091 metra himalajskog vrha Pisang Peak.

Hrvatske planinare Veljka Šuška i Kalmana Žihu 1982. godine na putovanju u Nepalu zadesila je nesreća pri silasku sa 6.091 m visokog himalajskog vrha Pisang Peaka. Veljko je teže ozlijeđen i nije preživio pad a Kalman je preživio s teškim posljedicama.

Dvadeset godina nakon tragičnog događaja Kalman Žiha zapisao je sjećanja da ih spasi od zaborava i pretjerivanja i kako bi podijelio iskustvo o unutarnjoj snazi pojedinca da se odupre pogibelji koja ga zadesi.

Na predavanju će Kalman Žiha pokušati odgovoriti kako je preživio prijelom noge, surovi teren, niske temperature, glad i strah kroz više dana i noći samoće u planini suočivši se sa svojim najdubljim porivom, voljom za preživljavanjem.

Predavanje organizira HPD Prenj 1933 iz Mostara, a ulaz je besplatan