Zima na Volujaku i Lebršniku

Proteklog vikenda 15 naših planinara boravilo je u Papinom Dolu i išlo na zimski uspon na Volujak. Dok je veći dio ekipe išao na uspon na Volujak dva člana društva popela su vrh Orlovac na Lebršniku. Izletu se pridružila i planinarka iz HPD Vitez što nam je veoma drago, a i sve druge planinare iz drugih društava rado pozivamo da nam se pridruže na izletima i obukama.

Kao i prethodnih godina i ovog puta Volujak je iznova oduševio  prekrasnim vidicima prema najvišim vrhovima BiH i Crne Gore, ali uz nešto vjetrovitije vrijeme pri kojem je svaki komad odjeće dodatno dobro došao.

Nakon uspješno završenih uspona slijedila je topla juha i večera i dobro druženje uz gitaru , te još jednom pohvale kuharima koji su žrtvovali vrijeme i dali truda za zajedničko zadovoljstvo i dobru atmosferu. Pohvale također upućujemo ekipi „prethodnici“ koja je izvukla sanke natovarene sa svim namirnicama kako ništa nebi nedostajalo.

Ovog puta izlet je dopunjen i obukom zainteresiranih članova iz visokogorstva i zimskog planinarenja. Ponavljane su praktične vježbe  korištenja zimske opreme i kretanja uz pomoć dereza i cepina, kretanja u navezi, izrade snježnih sidrišta, izvlačenja pomoću tehnike momčadskog potega, te zaustavljanja pri padu na zaleđenoj padini uz pomoć cepina.