ZIMSKI USPON NA VOLUJAK – 03-05.03.2017.

Za vikend, od 03-05.03.2017., naše društvo u suradnji sa stanicom planinarskih vodiča Mostar organizira zimski uspon na Volujak.

Polazak je u petak 03.03.2017. u 16:00 sati.

Nakon 2 do 3 sata vožnje dolazimo na prevoj Čemerno gdje će nas čekati naš domaćin iz planinarskog društva Volujak iz Gacka. Tu ostavljamo vozila i dalje nastavljamo pješice do doma u Papinom dolu. Dom se nalazi u podnožju planina Volujak i Lebršnik i do njega se dolazi makadamskim putem dužine 8 km koji je u ovom periodu najčešće pod snijegom i ne čisti se. Po dolasku u dom u kasnijim večernjim satima slijedi večera (hrana iz ruksaka) i noćenje. U subotu ujutro, planiramo krenuti na uspon na vrh Vlasulju na Volujku, s kojega se planiramo vratiti u popodnevnim satima.

U subotu navečer planiramo ugodno druženje uz zajedničku večeru (namirnice za istu uz dogovor kupujemo pri polasku, a cijena je približno 10 KM).

Ovaj uspon i boravak iskoristit cemo za obuku i vježbu planinarenja u zimskim uvjetima za sve zainteresirane na usponu. Obuka će se izvesti u vidu predavanja ne teme : oprema za zimsko planinarenje, primjena cepina i dereza, te opasnosti zimskog planinarenja, bivakiranje u zimskim uvjetima, kao i praktčne vježbe na teme: korištenje cepina i dereza, izrada zimskih sidrišta, kretanje u navezi i osiguranje, te izrada bivaka i bivakiranje u snijegu.

Dio ekipe, koja ne planira na uspon, dan može provesti u šetnji po snijegu u dolini između Volujka i Lebršnika gdje ima dosta prostora za višesatnu turu s malim usponima, ili usponom na obližnji Kuk s kojega se pruža dobar pogled na cijelo područje.

Svi koji planiraju uspon na vrh i prisustvovati obuci obavezni su imati zimsku opremu (dereze, cepin, pojas, prusika, 2 -3 karabinera, brile, skije ili krplje za pristup, itd, te opremu za bivakiranje). Uz osobnu opremu svi polaznici obuke će ponijeti sa Čemerna i nešto zajedničke opreme (užad, snježni klinovi).
Dio ekipe koji ne ide na vrh također mora imati krplje,  ili turne skije kako bi mogli doći do doma.

Povratak u Mostar je u nedjelju u večernjim satima uz odmor i  ručak u Nevesinju (ukoliko bude vremena i interesa).

Troškovi izleta su 45 KM po osobi za članove planinarskih društava i 55KM za one koji to nisu. Troškovi uključuju noćenje,  prijevoz i troškove organizacije izleta.Prijave su do srijede, 01.03.2017. u 20 sati (kada ćemo dogovoriti konačne pojedinosti) na tel. 063  313-940 (Miroslav Mihalj)