Zimski uspon na Vilinac i obuka iz visokogorstva

Protekli vikend od 25.-26.2.2017. deset članova našeg društva prisustvovalo je obuci iz visokogorstva u okolici doma Vilinac na Čvrsnici. Ovom prilikom polaznici su imali zadaću odmah po dolasku nakon naporne ture krećući se po novonapadalom snijegu i noseći svu tešku zimsku opremu  napraviti bivake u snijegu. Umorni i iscrpljeni  na praktičan način  naučene su sve poteškoće koje nas prate na hladnom i vjetrovitom zimskom vremenu, potrebna zimska oprema kao i same tehnike gradnje i lociranja skloništa. U večernjim satima održano je predavanje o osobnoj i zajedničkoj zimskoj opremi, te korištenju iste.

Nakon opuštenijeg nastavka večeri dio ekipe je prespavao u snježnom skloništu, dok su drugi ipak iskoristili udobnost planinarskog doma.

Jutro je osvanulo uz jugo, maglu i slabu kišu nakon čega je odlučeno da se ne ide na planirani uspon na Veliki Vilinac, a vrijeme umjesto uspona iskoristi za nastavak obuke u okolici doma.

Polaznici su nedjeljno prijepodne praktično vježbali kretanje na zasnježenoj padini uz upotrebu dereza i cepina, kretanje u navezi uz korištenje međuosiguranja kao i izradu više vrsta snježnih sidrišta.

Naredni vikend čeka nas Volujak i nastavak obuke, a oni koji ovom prilikom nisu osjetili čari spavanja u igluu i vučijoj jami imaju još jednu priliku.