ZIMSKI USPON NA VELIKI VILINAC – 25-26.02.2017.

Za vikend, od 25-26.02.2017., naše društvo u suradnji sa stanicom planinarskih vodiča Mostar organizira zimski uspon na Veliki Vilinac.

Polazak je u subotu 25.02.2017. ispred zgrade Mostarka u 05:00 sati.

 

Istoga dana nakon uspona putanjom iz pravca Vitlenice preko Pregona stižemo do planinarskog doma Vilinac gdje ostavljamo dio opreme, te nakon kraćeg odmora idemo na uspon na Veliki Vilinac.

Nedjelja u prijepodnevnim satima je rezervirana za nastavak praktične obuke za polaznike, dok ostatak ekipe može nešto duže spavati ili iskoristiti vrijeme za šetnju. Polazak nazad za Blidinje je do 13 sati.

 

Ovaj uspon i boravak iskoristit cemo za obuku i vježbu planinarenja u zimskim uvjetima za sve zainteresirane na usponu. Obuka će se izvesti u vidu kraćih predavanja ne teme : Zimsko i visokogorsko planinarenje, prehrana i higiena zimi, snijeg, led i ledenjaci, kao i praktčne vježbe na teme: korištenje cepina i dereza, izrada zimskih sidrišta, kretanje u navezi i osiguranje, te izrada bivaka u snijegu i bivakiranje

Dio ekipe, koja ne planira na uspon, ostatak dana može provesti u šetnji po snijegu u okolini pl. Doma odakle se također pružaju prelijepi vidici na okolne vrhove i doline planine Čvrsnice.

Svi koji planiraju uspon na vrh i prisustvovati obuci obavezni su imati zimsku opremu (dereze, cepin, pojas, prusika, 2 -3 karabinera, brile, skije ili krplje za pristup, itd, te opremu za bivakiranje). Uz osobnu opremu svi polaznici obuke će ponijeti sa polazišta i nešto zajedničke opreme (užad, snježni klinovi, kuhala, lopate).
Dio ekipe koji ne ide na vrh također mora imati krplje,  ili turne skije kako bi mogli doći do doma.

Povratak u Mostar je u nedjelju u večernjim satima uz odmor i večeru u jednom od restorana na Blidinju (ukoliko bude vremena i interesa).

Troškovi izleta su 30 KM po osobi za članove planinarskih društava i 40 KM za one koji to nisu. Troškovi uključuju noćenje i  prijevoz.

Prijave su do srijede, 22.02.2017. u 20 sati (kada ćemo dogovoriti konačne pojedinosti) na tel. 063  313-940 (Miroslav Mihalj).