ZIMSKI ALPINISTIČKI TEČAJ 2017

Planinarski savez Herceg-Bosne, u realizaciji HPD Prenj 1933 Mostar, organizira Zimski alpinistički tečaj. Početak tečaja je predviđen za 17.3.2017.god. i trajat će tri vikenda. Lokacije na kojima će se izvoditi tečaj su planine Prenj, Čvrsnica i Čabulja. Cijena tečaja iznosi 200KM po polazniku. Akontacija u iznosu od 100KM se uplaćuje  do 8.3.2017. god. (srijedom na sastanku društva od 20h u zgradi Vranice). Troškove boravka i prehrane (hrana iz ranca) snose učesnici sami. Voditelj tečaja je instruktor alpinizma iz BiH Edin Durmo.

Poželjno je da polaznici posjeduju osnovnu penjačku opremu koja uključuje sljedeće:  Cipele (tvrde planinarske ili turne), minimalno jedan cepin ili bajla, po mogućnosti kombinacija to dvoje, dereze, turne skije sa trakama ili krplje, skijaški štapovi, kacigu, pojas, minimalno dva HMS karabinera i pet običnih, dvije prusike cca 5 mm duzine 3-4 m, dvije trake-gurtne 60-80 cm, čeonu lampu, paket prve pomoći, astrofoliju, podmetač, vreću za spavanje, šator (kolektivno po  dogovoru), naočale za snijeg (glečer brile) i rukavice. Ako ne posjedujete svu navedenu opremu istu je moguće iznajmiti.

Prijave se primaju slanjem obrasca prijave na email: alpinistickihpdprenj@gmail.com, a obrazac prijave možete dobiti klikom na link PRIJAVA. Sve druge informacije možete dobiti na kontakt telefon: 063415965 Mirela. Ovo je ujedno i poziv članovima alpinističke sekcije HPD Prenj 1933 Mostar da se uključe u rad tečaja kao demonstratori i asistenti.

PLAN RADA PO LOKACIJAMA:

17/18/19.3.2017.  ČABULJA – BOGODOIL ili RUJIŠTE – BIJELE VODE: okupljanje u petak uvečer, večernje predavanje; subota: baziranje, praktične radnje po temama, uvježbavanje, večernje predavanje;  nedjelja: školski uspon.

25/26.3.2017. PRENJ – Crno polje: okupljanje u subotu ujutro u Konjicu, transport i tura na Crno polje, baziranje – bivak, praktične radnje na pripremi samostalnih uspona, usponi u sjevernoj strani Sivadije – školski smjerovi, večernje predavanje ovisno o uvjetima, nedjelja: tura pod Stup Crnopoljskog Osobca – uspon na vrh sjevernom stranom, ovisno o uvjetima

31.3./1-2.4.2017. ČVRSNICA – Blidinje: okupljanje u petak uvečer (H.vrletI ili pl.dom) večernje predavanje, priprema za zahtjevnu turu i uspone, subota: tura pod SZ stijenu vrha Pločno, usponi po navezIma uz aktivno uvježbavanje radnji po temama, povratak sa otpenjavanjem i spustom niz uže uz izradu „abalakova“, ovisno o kvalitetu leda, povratak na Blidinje, večernje predavanje, nedjelja: tura na Veliki Vilinac ili Skriveni koluar.

NAPOMENE: Zbog ozbiljnih i dugotrajnih pristupa, koje su bitan uvjet kvalitete tečaja, preporučuju se turne skije ili krplje.

Tijekom tečaja vršit će se, kad god je to moguće, samostalni ili kombinirani usponi zimskim smjerovima u cilju pospješenja samostalnog djelovanja i manipuliranja opremom i tehničkim radnjama svakog polaznika tečaja. Obzirom na ozbiljnost lokacija i planiranog programa, instruktorski  tim zadržava pravo izmjena, dopuna ili odgađanja pojedinih dijelova plana i programa, ovisno o meteorološkim uvjetima, te individualnoj spremnosti pojedinih učesnika tečaja. Sve eventualne izmjene vršit će se s ciljem očuvanja kvalitete tečaja i sigurnosti polaznika.