Usponi

Ovdje možete dobiti informacije o usponima i posjeti planina u BiH.

Mapa lokacije glavnih planinskih lanaca u BiH:

Planinarski putovi i markacije

Ako želimo sigurno planinariti, u planini se treba kretati isključivo po označenim planinarskim putovima, jer oni služe da se njima sigurno i sa što manje teškoća dođe do određenog cilja. Pješačiti po neoznačenim putovima mogu samo oni koji ih dobro poznaju.

Planinarske putove razvrstavamo u tri kategorije:

  1. lagani je onaj na kojem se ne treba pomagati rukama;
  2. srednje teški – na težim mjestima moramo se pomagati rukama; i
  3. teški put – onaj na kojemu je upotreba ruku neophodna. One putove, koje za lakše i sigurnije kretanje imaju na kritičnim mjestima ugrađene metalne sajle i klinove, zovemo još i osiguranim putovima. Na takve putove treba ići samo ako smo spremni za kretanje po njima.

Crveno-bijele oznake zvane markacije nalazimo na stablima, stijenama, zidovima, ogradama i kolcima uz planinarsku stazu jamče da ona nekuda vodi, putokazi ukoliko su okrenuti ispravno vam govore i gdje. Plavo-bijele markacije označavaju pristupe špiljama i jamama. O održavanju markacija i putova brinu se planinarska društva. Nažalost, markacije nakon nekoliko godine izblijede, a putokazi često stradavaju pod vremenskim utjecajima i pod djelovanjem nesavjesnih izletnika i drvosječa. Markiranjem planinarskih putova bave se planinari markacisti. Oznake se u pravilu postavljaju tako da se stojeći kod jedne može vidjeti sljedeća.

Legenda markacija:

 Legenda upozorenja opasnosti od mina:

Legenda mapa:

Život nema reprizu!