MOSTARSKA BIJELA, 02.04.2017

HPD Prenj 1933 u suradnji sa Stanicom planinarskih vodiča Mostar vodi Vas 02.04.2017.u proljetnu avanturu Mostarska Bijela.
Polazak je predviđen 02.04.2016. godine u 8h ispred stadiona Zrinjski, povratak isti dan u popodnevnim satima. Cijena za članove društva je 10KM,za ostale 15KM, u cijenu je uključen prijevoz te organizacija i vođenje.

Pored dobre volje potrebno je ponijeti planinarsku obuću,odjeću,ručnik,rezervni presvlak, hranu i nešto vode. Svi zainteresirani mogu se javiti do srijede 29.3.2017. na broj telefona 063348548(Ana) ili 063313940(Miroslav).

Nedaleko od Salakovca idući prema sjeveru sa desne strane ulijeva se riječica Bijela u Neretvu. Na svom ne dugom putu ka ušću prolazi kroz duboki kanjon podno padina Prenja. Može se reći da cijelim svojim tokom (izuzev zadnjih 1km)protiče kroz netaknutu prirodu.
Odlučili smo vas povesti da posjetite  taj biser prirode.
Markirana staza vodi nas od kraja makadmaskog puta uz Bijelu. Pejzaž je pravi proljetni, prvi pupovi i lišće na krošnjama, vrhovi Prenja pod snijegom, žuborenje Bijele, ovo nabrajanje moglo bi potrajati, te je najbolje da posjetite i osjetite uživo s nama.
Nakon dva i pol sata lagane šetnje kroz šumu i pjeskovite obale, te preskakanje rijeke sa kamena na kamen , čini poseban užitak. Putem se ne savlada više od 200 – 300 m nadmorske visine nakon čega se dolazi do lovačke kućice koja je na žalost svih ljubitelja prirode zapaljena prije par godina od za sada nepoznatog počinitelja. Kuća je služila kao odmorište i prenoćište za dalji uspon prema Prenju, a za izlet i roštilj mislim da je malo takvih mjesta.
Najveća atrakcija i nagrada za malo prolivenog znoja je pećina (uski kanjon) kroz koju protječe Bijela duga oko 200 metara na čijem je kraju vodopad visok oko 10 metara. Vodopad uz zrake svjetla koje probijaju oko podneva kroz uski procjep čini izvanredan prizor.
Idemo zajedno doživjeti i osjetiti buđenje čiste prirode, vidimo se!