Morine – Hercegovačkim Tibetom

HPD Prenj 1933 Mostar u suradnji sa SPV Mostar organizira izlet stazom „ Krekovi – Morine“ na planini Crvanj. Polazan točka uspon je selo Krekovi kod Nevesinja u kojem se nalazi najveća nekropola stećaka u BiH (462 nadgrobne ploče) koja je pod zaštitom UNESCO. Od nekropole stećaka u Krekovima staza vodi prema čarobnoj visoravni Morine koja se nalazi na 1200mnv.

Morine, poznate i kao Hercegovački Tibet zbog specifičnosti krajobraza, su lokalno poznat stočarski kraj, o čemu svjedoče brojne napuštene stočarske nastambe. Završna točka uspon je druga nekropola stećaka „Svatovsko groblje“ na Morinama. Legenda o njenom nastanku,  govori o skupini svatova iz Mostara koja je u ljetnim mjesecima nastradala u snježnoj mećavi.

Staza je uređena sa dva odmarališta, a negdje na pola puta se nalazi koliba koja je uvijek otvorena za posjetitelje. Staza je prelijepe, uređena, označena, uz neobičan krajobraz, šumu, livade i nekropole stećaka. Sa vidikovca na stazi se pruža prelijep pogled na samu visoravan Morine, obronke planina Zelengore i Treskavice.

Tura je lagana i vrijem trajanja je oko 3h i30 min laganog šetanja. Sa Morina ćemo se mini busom preko  Kifinog sela i Nevesinja (45min. vožnje), vratiti nazad u Mostar u poslijepodnevnim satima. Planirano je da u povratku navratimo u  Nevesinjski obrt  prerade sira za sve koji žele kupiti tipičan Nevesinjski sir.

Potrebna oprema: planinarske cipele, presvlak (majice i potkošulje za presvući se), sunčane naočale, šešir, kapa, rukavice, vjetrovka ili tanja jakna dugih rukava, krema za sunčanje, hrana iz ranca (ruksaka) i min.3,5l vode. (Na stazi se nalazi jedna čatrnja sa vodom ali preporučuje se da vodu ponesete sa sobom).

Polazak je ispred stadiona Zrinski (strana prema studentskom domu)  tačno u 6:30 sati. Od Mostara do polazne točke uspona ima oko 1hi15 min vožnje. Cijena izleta iznosi 20 KM za članove društva i 25 KM za one koji nisu članovi. Prijave i uplate najkasnije do Srijede do 20 sati (28.6.2017.) na sastanku društva (ulica Stjepan Radića 76b). U cijenu izleta uključeni su: prijevoz i organizacija.

Prijave i informacije na telefon broj 063 415 965 – Mirela Jurić do srijede 28.6.2017.

Fotografije: Mico Jovanovic