Markirana planinarska staza kroz kanjon Podružje

Protekle subote više članova HPD Prenj 1933 Mostar markiralo je stazu kroz kanjon Podružje između Planinice i Raške Gore. Markiranjem ove staze završeno je markiranje svih ucrtanih planinarskih staza na informativnim panoima rekreativnog područja Planinica.

Markiranjem i ove staze nastoji se omogućiti svim planinarima, izletnicima i drugim ljubiteljima prirode planinarenje i rekreaciju  planinarskim stazama koje kreću iz samog grada i prolaze za većinu slabo poznatim područjima od Mostara preko Planinice  i sve do Goranaca, Bila i Čabulje.

Staza počinje na istom mjestu kao i već dosta posjećena Japanska staza Mostar-Goranci od trgovine KB, a zatim nakon nekih kilometar i pol skreće u desno padinom Planinice, prolazi kroz zaseok Krešići (odakle kreće kraća opcija ove staze), potom pored Munine Pećine staza nas vodi sve do grebena povrh kanjona odakle se pruža lijep pogled na područje Orlaca, Raštana i samog Podružja. Nakon grebena ulazimo u kanjon gdje je krajolik posve drugačiji i gdje poslije kiša nabuja podružanski potok koji protječe cijelom dužinom kanjona. Staza nas vodi dalje uz korito potoka i višu šumu bijelog graba, jasena i hrasta. Padine kanjona ovdje su jako visoke i stjenovite, a stijene su na mjestima visoke i više od 100 metara. Negdje na pola puta kroz kanjon stiže se do izvora koji se nalazi odmah ispod visoke litice kanjona i presušuje u sušnijim ljetnim mjesecima. Kanjon dalje uz stazu postaje širi sa više livada, a potok je na ovom dijelu nešto bogatiji vodom zbog nepropusnijeg tla. Staza ovdje skreće lijevo iz kanjona i izlazi na plato Planinice u napušteni zaseok Seline. Tu u Selinama naša nova staza se spaja sa već postojećom japanskom stazom preko Planinice kojom možemo natrag za Mostar, ili prema Gorancima i Bilima. Ukoliko se odlučite za opciju povratka na polazišnu točku za cijeli krug potrebno je približno 4 do 5 sati hoda.

Najljepši period za prolazak ovom stazom i poseban doživljaj je za lijepog dana poslije padavina kada nabuja potok. Potok kroz cijeli kanjon pravi bezbroj kaskada i manjih vodopada što daje poseban ugođaj. Ukoliko je potok do te mjere velik da ga je teško proći na prvom nailasku ne preporučujemo nastavak kretanja dalje.

Staza je lijepa i u ljetnom periodu s tim da je vegetacija nešto gušća i potrebno je ponijeti dovoljno vode kada presuši potok i postojeći izvor.

Ako se odlučite na ovu planinarsku avanturu preporučujemo da nosite gojzerice i duge hlače zbog mjestimično težeg terena i bodljikavog raslinja.

Želimo vam ugodno i zanimljivo planinarenje.