LJETNI ALPINISTIČKI TEČAJ

PERPETUUM MOBILE I PERPETUUM MOBILČIĆI

Uvijek me je privlačilo penjanje po stijenama, te visoke, hladne, strme stijene, koje se poput diva uzdižu iznad nas. Tako sam se i ja prijavila na ljetni alpinistički tečaj.

Bilo je tu i malo premišljanja, kako ću ja to, mogu li ja to, je li to za mene, pogotovo kada su dvoje mojih kolega iz društva HPD Prenj Mostar odustali. Ali, odlučila sam to odraditi!

Prvi vikend bio je rezerviran za Zenicu, sportsko penjanje u Sali i na vanjskoj umjetnoj stijeni, točnije tornju, koji je sagradio naš instruktor Edin Durmo i koji predstavlja odlično vježbalište. Nažalost, taj sam vikend morala propustiti.

Drugi vikend bio je u Drežnici, u kojoj sam se i prije malo penjala. Došla sam sva u strahu, jer čvorove nisam dobro znala i sve tehnike koje su oni radili prvi vikend. No, sve je to Durmo ponavljao s nama, pa sam se brzo uhodala. Polulađarski čvor iz petog puta dobro svezan J. Tu smo upoznati s nekim tehnikama penjanja, kao što je kaminsko penjanje, učili smo praviti sidrište, abseil i mnoge druge korisne stvari. Uživanje u pogledima sa svakog smjera na koji se popnemo, nešto je neprocjenjivo i onaj osjećaj uzbuđenosti i ushićenosti  te drži i danima nakon penjanja.

Sljedeći vikend bio je na predivnom Prenju, gdje su nas u Crnom Polju čekali prenjski fosili, jedan predivan prizor na samom ulazu u Crno Polje. Čitav vikend pratilo nas je predivno vrijeme. Penjali smo smjerove i abseilovali se s vrha, gdje nas je uvijek čekao pogled kao iz bajke, na okolne planine i konje koji su se igrali ispod nas. Tu sam se prvi put penjala prva u navezu jedan mali dio smjera, ništa zahtjevno, ali osjećaj zbog samostalnog međuosiguravanja i osiguravanja na vrhu, pravljenja sidrišta je neopisiv. Tu trebam spomenuti asistenta Atka koji je sve moje pogreške strpljivo ispravljao i koji je također vrhunski znalac alpinističkog penjanja.

Zadnji vikend ostavljen je za predivnu Romaniju, čije su me šume očarale. To predivno zelenilo koje se proteže dokle god moj pogled seže. Romanijski zub koji smo trebali uspeti, izdiže se 40 metara iznad nas, na nekim dijelovima lakši za uspon, a na nekim težak, ali želja za uspjehom je jača od straha. Taj dan Zub je bio u sjeni, puhao je prohladan vjetar i svi smo se malo smrzavali, ali krenula sam. Hladna stijena, ruke se lede i koče na njoj. Prvi dio uspona prolazi lagano, ali onda negdje na malo više od pola stijene slijedi težak dio za nas početnike. Prste ne osjećam, pokušavam pronaći mjesto za nogu, mjesto za ruku, mučim se, pa na kratko zastajem zgrčena uz stijenu da odmorim. Durmo mi odozgo govori da krenem malo ulijevo, da tu imam dobar položaj za nogu, pa da tuda prođem. I uspjevam! J Još sam se uspjela namjestiti za koju fotku, koju je Durmo naravio. Dolazim do vrha, osiguravam se i sjedam u pojas. Nakratko odmaram i uživam u prekrasnom pogledu na Romanijske šume i na razlici u visini koju sam uspjela uspeti. Wuhuuuuu! Onda je slijedilo nešto najbolje, abseil s 40 metara visokog Zuba, uživanje na maksimum. Popeli smo taj dan još jedan teži sportsko penjački smjer i onda krenuli u obilazak ljepota Romanije, što smo nastavili i sljedeći dan.

Ono što sam ponijela s ovog alpinističkog tečaja je jedno korisno i nezaboravno iskustvo. Pamtit ću ga po divnim ljudima koje sam upoznala, Milici i Luki iz Banja Luke, Azeru iz Jablanice, Ivanu iz Gruda i Oliveru iz Posušja koji je bio moj vozač J, po iskusnim i vrijednim asistentima i po nezaboravnom instruktoru, majstoru svog znanja Edinu Durmi, za kojeg sam na kraju ove škole smislila prikladan nadimak, vezan za moje područje, fiziku. Naime, dobio je nadimak perpetuum mobile, što na latinskom znači vječito pokretan i koji mu baš dobro odgovara, jer toliko je brz i lagan na nogama da mi ostali možemo samo stati i diviti se toj vještini i iskustvu. Perpetuum mobile, a mi početnici, perpetuum mobilčići.

Ovaj ću alpinistički tečaj pamtiti po svim prekrasnim vidicima i osjećaju ogromnog ponosa zbog uspjeha u svakom usponu, ma koliko on lak ili težak bio. Zato na napredni tečaj sigurno dolazim.

Antonija Šaravanja