Izlet na Sniježnicu 3.12.2017.

 

HPD Prenj 1933 Mostar, u suradnji sa Stanicom planinarskih vodiča Mostar organizira izlet na planinu Sniježnicu, vrh Sveti Ilija (1234 mnv).

Sniježnica je najviša planina u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a ime je dobila zbog snijega koji se na vrhovima zadržavao i do kraja travnja, a po dubokim škrapama i duže.

Sv. Ilija je najviši vrh gorskog grebena Sniježnica i sa svojih 1234 metara nadmorske visine, najviši u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Malo istočnije od vrha nalazi se kapelica sv. Ilije gromovnika po kojoj je vrh dobio ime.

Ishodište za uspon na Sniježnicu je osamljeno selo; Kuna Konavoska (690 mnv), do kojeg se stiže asfaltiranom cestom nakon 5 km uspona u oštrim zavojima, iz naselja Pridvorje. U selu ostavljamo automobile. Od planinarske kuće u Kuni do vrha Sniježnice stiže se širokim građenim putom koji vodi do samoga vrha. Markacija na nekim mjestima krati građenu stazu. Do vrha je potrebno nešto manje od 2h laganog hoda.

Sa vrha se lijepo vidi Konavosko polje i dubrovačka zračna luka u Čilipima. Vidik se dalje širi na otoke dubrovačkog arhipelaga Elafite, Mljet, Korčulu, Lastovo i poluotok Pelješac, na bosansko-hercegovačke visoke planine Čvrsnicu, Prenj, Velež, te na crnogorske planine Durmitor, Orjen, Subru i Lovćen.

Polazak je planiran u nedjelju 3.12.2017. godine točno u 6h ispred stadiona Zrinjski, ispod velikih stepenica (planirajte doći 10-tak minuta ranije kako bi se krenulo na vrijeme).

Prijevoz je kombijem i osobnim vozilima, u ovisnosti od broja prijavljenih. Cijena izleta je 20 KM i uključuje prijevoz do Kune Konavoske (selo) i nazad, te troškove organizacije i vođenja izleta.

Prijava i uplata akontacije od 10 KM je najkasnije do srijede 29.11.2017. godine do 20h (prostorije HGSS-a; Dubrovačka, kod Mostarke; od 19:40 do 20h; sastanak društva neće biti u prostorijama društva, nego u sklopu prezentacije sa putovanja biciklima „Put svetog Jakova – 800 kilometara“). U slučaju odustajanja od izleta akontacija se ne vraća.

Svi koji su zainteresirani za izlet mogu se javiti voditeljici izleta Josipi na broj 063/427-919.

NAPOMENA:  Obvezna oprema podrazumijeva planinarske cipele, topliju odjeću, vjetrovku/jaknu, kapu i rukavice, te rezervnu presvlaku. Hrana je iz ruksaka, a treba ponijeti minimalno 1,5 l vode. Pored osnovne opreme, potrebno je sa sobom imati valjane putne isprave.

HPD Prenj 1933 Mostar i Stanica planinarskih vodiča Mostar zadržavaju pravo otkazivanja izleta u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta.