Bivakiranje

 

Traženje izgubljene staze ima smisla sve dok smo odmorni i pri danjem svijetlu, u suprotnom treba na vrijeme odlučiti o bivakiranju tj. o neplaniranom noćenju u planini dok još nismo previše zalutali. U ovakvoj se situaciji možemo naći ukoliko se izgubimo ali i zbog povrede jednog ili više članova ekipe. Iz ovih razloga se u rancu uvijek treba nositi dodatna hrana i voda te baterijska lampa, vjetrovka, kapa i rukavice čak i u sred ljeta, plastična vreća od smeća, astro-folija, 10 m  konopca debljine 3mm, prusika, hepo‑kocke ili luč, a najbolje Primus, vodootporne šibice ili kremen, zviždaljka, višenamjenski nož i sl.

Izbor mjesta za bivak treba da je zaklonjen od lavina i odrona kamenja, zaklonjen od vjetra i najbolje u šumi zbog bolje zaštite od hladnoće te da nije skriven kako bi ga se lakše moglo pronaći. Ne treba graditi sklonište ukoliko u okolišu možemo pronaći već gotove pogodnosti za smještaj: pećine, nadnesene stijene, pogodno drveće i dr. Kao podloga za noćenje može poslužiti mahovina, suho lišće, grančice četinara i sl. Veće ruksake moguće je iskoristiti kao vreću za spavanje. Plastičnu vreću za smeće možemo koristiti kao bivak-vreću te se uviti u nju, rasparati je i dobiti suhu podlogu za noćenje ili se njome pokriti i zaštititi od kiše ili rose.

Postoje posebne bivak vreće za spavanje koje nosimo ako mislimo da bi mogli prenoćiti u planini ili kabanica koja se može pretvoriti u bivak vreću. I otpad kojeg pronađemo, poput stiropora, PET ambalaže i sl. može poslužiti za sklonište. Od planinarskih štapova i grana koje se povezuju korom ili kanapom moguće je sagraditi jednovodno ili dvovodno „A“ sklonište koje se pokriva namjenskim šatorskim krilom, lišćem, PVC vrećicom ili astro‑folijom. U snijegu iskopati sklonište sa ležajem nešto odignutim od tla, rov sa astro-folijom pokrivenom snijegom  ili iskopati rupu ispod krošnje pod snijegom. Ne jesti snijeg kao zamjenu za vodu već ga otopiti na vatri. Na pogodnom mjestu zapaliti i održavati vatru, a ostatke hrane baciti  daleko od bivaka. Ukoliko nedostaje vode postaviti foliju ili PVC vreću za skupljanje rose ili kiše. Vode lokvi, stajaćica, mutne ili sumnjive tekućice moraju se prokuhati ili koristiti posebne tablete ili kapi za pročišćavanje vode. Ujutro je novi dan i stazu ćete sigurno pronaći ili će drugi pronaći vas.

 

Život nema reprizu!