HGSS

Hercegovačka gorska služba spašavanja (HGSS) je volonterska, nevladina i neprofitna udruga čiji je cilj pomoć i spašavanje kako u nepristupačnim planinskim tako i u urbanim sredinama.

HGSS je osnovan početkom 2011. godine. Članovi HGSS-a su iskusni alpinisti, speleolozi, planinari i skijaši koji su posebnim obukama koje prakticiraju, osposobljeni za pružanje pomoći u najtežim uvjetima.

U veoma kratkom vremenu od osnivanja HGSS je sudjelovao u brojnim akcijama spašavanja čime smo zadobili povjerenje građana i državnih institucija.

Misija HGSS-a

HGSS je specijalizirana za spašavanje sa nepristupačnih terena i po teškim vremenskim prilikama, odnosno za sve situacije kod kojih treba primijeniti posebno stručno znanje i opremu za spašavanje. To uključuje, uz ostalo, nesreće u planinskim područjima, stijenama, speleološkim objektima, strmim i teško prohodnim terenima, te nesreće koje se dogode u posebno teškim vremenskim prilikama (snijeg, hladnoća, led, magla i sl.).

Osim u planinskim uvjetima HGSS pruža pomoć i u urbanim sredinama kada ostale službe za zaštitu i spašavanje trebaju dodatnu podršku.

Nerijetko se dogodi da našu pomoć trebaju i udaljene posade planinskih relejnih čvorišta Oružanih snaga kada se uslijed nevremena niko drugi ne može probiti do njih.

Kroz stalne treninge i usavršavanja HGSS nastoji osigurati što bolju kvalitetu i efikasnost spasilačkih operacija, ali također i pružiti edukaciju planinarskoj populaciji, kako bi se djelovalo preventivno te spriječilo što više planinarskih nesreća.

Osiguranje opasnih, strmih, stjenovitih dionica na planinskim stazama spada također u spektar našeg preventivnog djelovanja.

HGSS je odlučan u nastojanju da poduzima sve što je potrebno da se naši sugrađani i svi građani BiH osjećaju sigurnim.

Život nema reprizu!