ZIMSKI KAMP ZA DJECU

Zimski kamp za djecu? Da, Mostar ima i to. U trajanju od četiri dana, od 8. siječnja do 11. siječnja u planinarskoj kući Munika na Blidinju boravilo je 19. polaznika zimskom kampa. Hrvatskog planinarsko društvo Prenj 1933. iz Mostara je organizator još jedne aktivnosti za djecu u suradnji sa Stanicom planinarskih vodiča Mostar.

Mostar je okružen visokim planinama koje su u zimskim mjesecima najčešće prekrivene snijegom, a veoma su malo posjećene. Kao što Malom planinarskom školom koja će se ove godine održati u svibnju želimo djecu vratiti prirodi, ali i prirodu djeci tako i ovim Zimskim kampom nastojimo  djeci približiti snježne radosti i sve planinarske aktivnosti zimi, a prvenstveno zimsko planinarenje. Za vrijeme kampa naglasak je bio na komunikaciji, aktivnosti, timskom radu i druženju, a korištenje mobitela je bilo ograničeno.

Iako je kamp dočekalo toplije vrijeme za ovo doba godine ipak smo uspjeli izvesti sve planinarno. Iz Mostara smo krenuli u jutarnjim satima. Napunili kombije ruksacima i sankama i krenuli za Blidinje. U Jablanici nam se priružilo još dvoje djece, a onda preko Sovićkih vrata došli smo na Blidinje. Kako zbog snijega nismo mogli doći autima do .planinarske kuće sanke su poslužille za transport opreme. Brzo spremanje i krenuli smo planinarskom stazom  4km kroz prirodni rezervat koja nas je vodila do Masna Luka, Zadnji dan kampa počeo je gustom maglom, ali dok smo se pripremili za polazak sunce nas je već grijalo, a snijegu nije bilo ni traga. Posjet pećini hajduka Mijata Tomića, tj. „uvlačenje“ u istu s lampama na glavi je bio poseban doživljaj za djecu. Nakon pećine posjetili smo i Blidinje jezero koje je još po svojim krajevima bilo zaleđeno. Naposljetku su djeca uživala u staro hercegovačkim jela u Hajdučkim vrletima. Ma tko je rekao da djeca ne vole puru, lučenicu i uštipke? To je upriličena i dodjela diploma za 19. polaznika Zimkom planinarskog kampa.šumskog područja na planini Čvrsnici, u parku prirode Blidinje i do izvora pitke vode Jasla. Fra Petar Krasić je djeci ispričao o ovom području i njegovoj flori i fauni, a posebno Muniki, zimzelenom drvetu karakterističnom za planinu Čvrsnicu. Po povratku spremanje obroka, druženje i predavanje o zimskoj planinarskoj opremi tj. upoznavanje sa istom

Drugi dan kampa bio je rezerviran za korištenje iste opreme. Djeca su učila koristiti krplje i  hodati u navezi kako to planinari rade. No, pravljenje iglua je definitivno bila najdraža aktivnsot svima. Iglu je bio odličan, uglačan dječijim rukama. Pored vatre smo se skupili, malo ugrijali ruke, razgovarali i objedovali, skupili opremu i nazad do naše kuće. Onda opet pripremanje obroka, kratko predavanje o zimskom planinarenju, druženje, igre i sretni i zaovoljni na spavanje.

Treći dan je počeo kišom koja se kasnije pretvorila u susnježicu. Taj dan bio je rezerviran za sankanje u kojem su djeca uživala. Husky zaprega izmamila je mnogo osmjeha na licima djece, ali i vodiča. Naučili smo što je to timski rad, koja je snaga istog i kako iskoristiti ovu zapregu za pomoć unesrećenom.

Kaže se ako nešto volimo onda to ne možemo zadržati za sebe nego ga želimo podijeliti. Kao planinari koje su planine, planinarenje i priroda očarali svojom ljetom to želimo dijeliti i s drugima, a pogotovo s djecom. Želimo djecu upoznati s prirodnim ljepotama naših planina i radostima koje one donose te ih tako uvesti na stazu zdravog života i življenja.

 

Uspon na Crvanj

Zimski uspon na Crvanj

Društvo narednu nedjelju 21.1.2018. organizira uspon na planinu Crvanj i njen naviši vrh Zimomor.

Polazak je u 06.30 sati ispred stadiona, a prijevoz je organiziran kombijem društva i po potrebi osobnim vozilima.

Za ovaj uspon potrebno je ponijeti osobnu opremu za zimske uspone (dereze i cepin)

Planinarska tura starta iz sela Borovčići preko Močila do samog vrha Zimomor.

Nakon završetka ture planirana je (prema željama sudionika i dogovoru) zajednička kava ili ručak u Nevesinju.

Povratak u Mostar je u večernjim satima.

Cijena izleta za članove planinarskih društava je 15 KM što uključuje prijevoz i vođenje.

Sve informacije i prijave na tel. 063 313 940 Miroslav Mihalj

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stigle markice za 2018. godinu

Dragi članovi članovi HPD Prenj, stigle su markice planinarskog saveza za narednu 2018. godinu. Od narednog redovnog sastanka društva 27.12.2017. godine moguće je uplatiti članarinu za narednu godinu. Stari članovi društva članarinu trebaju uplatiti najkasnije do 31.03.2018. godine. Nakon isteka navedenog datuma prošlogodišnji član koji ne plati članarinu ne smatra se više članom društva i nema prava i obveze predviđene statutom.
Kao što znate članarina je temeljni način financiranja društva i koristi se za primarne troškove održavanja planinarskih objekata, vozila društva i svih drugih minimalnih potreba kako bi društvo uopće moglo funkcionirati.
Članarina predstavlja minimum kojim svaki planinar daje svoj doprinos razvoju i radu svoje planinarske udruge, a zauzvrat dobija beneficije prilikom boravka u planinarskim objektima matičnog društva i šire, raznim popustima u prodavnicama planinarske opreme, te pri drugim uslugama koje društvo pruža.
Želimo da ovaj poziv shvatite kao podsjetnik kako biste u narednoj godini platili članarinu i ostali punopravan član našeg društva.
Podsjećamo da je godišnja članarina za zaposlene 30 KM, a za ostale 20 KM. Ukoliko dva člana uže obitelji plate punu članarinu, svaki naredni samo plaća markicu u iznosu od 3 KM, te knjižicu ukoliko je novi član.
Srdačno vas pozdravljamo i radujemo se nastvaku druženja i zajedničkog planinarenja.

Poziv na radni sastanak za izradu polugodišnjeg plana izleta

Pozivamo sve planinarske vodiče i aktivne planinare koji žele voditi neke od planinarskih izleta u prvom polugodištu 2018. godine na radni sastanak.
Sastanak će se održati u srijedu 27.12.2017. u 20,30 sati u prostorijama društva.
Prije dolaska na sastanak molimo da i sami dođete sa određenim prijedlozima gdje bi željeli voditi planinare ili građane, te da predložite neke nove destinacije koje može neko drugi voditi.
Pored novih prijedloga u plan će biti uključene i redovite aktivnosti poput tečajeva i manifestacija društva i planinarskog saveza.
Očekujemo od svih lecenciranih planinarskih vodiča dolazak budući da se vođenje izleta vrednuje kao aktivni dani za produženje licence.

ZIMSKI KAMP ZA DJECU

 

 

 

 

 

 

BLIDINJE 2018.

8.1. DO 11.1.2018.

 Hrvatsko planinarsko društvo „Prenj 1933“ Mostar u suradnji sa Stanicom planinarskih vodiča Mostar za vrijeme zimskog raspusta za djecu organiziraju zimski planinarski kamp.

Kamp je namjenjen djeci uzrasta od 9 do 12 godina, a ima svrhu upoznati djecu sa zimskim planinarenjem.

Mostar je okružen visokim planinama koje su u zimskim mjesecima najčešće prepune snijega, a veoma su malo posjećene. Ovim kampom kao planinari  želimo djeci približiti sniježne radosti i sve planininarske aktivnosti zimi. Za vrijeme kampa naglasak dajemo povratku komunikaciji, aktivnosti  i druženju, a korištenje mobitela je ograničeno. Planirani termin održavanja kampa je u trajanju od 4 dana od 8.1.2017. do 11.1.2018.

Za vrijeme boravka u kampu o djeci brinu iskusni planinarski vodiči koji ih ujedno educiraju o svim predviđenim teorijskim i praktičnim planinarskim temama. Boravak djece osiguran je u planinarskoj kući „Munika“ na Risovcu, gdje su planirani i svi obroci i predavanja. Djeca od opreme trebaju imati gojzerice, skijaško odijelo, dvoje rukavice, kapu, vreću za spavanje, ruksak (poželjno planinarski) i skijaške ili planinarske štapove.

Plan i program Zimskog kampa za djecu

Prvi dan:

 • Polazak iz Mostara u utorak 08.01.2018. u 7:00 sati, smještaj u planinarskoj kući, upoznavanje sa planom kampa
 • Kraća planinarska tura po snijegu na području Parka prirode Blidinje
 • Ručak (kuhano jelo)
 • Večernje predavanje na temu „Boravak i kretanje u planini u zimskim uvjetima“ i upoznavanje s opremom
 • Večera, druženje i slobodne aktivnosti uz društvene igre, te planiranje sljedećeg dana

Drugi dan:

 • Doručak
 • Planinarska tura uz primjenu pomagala za kretanje na snijegu (krplje)
 • Demonstracija korištenja planinarske opreme (cepin, dereze, turne skije, oprema za izradu skloništa u snijegu…) te povratak do planinarske kuće
 • Ručak (djeca pripremaju zajedno sa vodičima)
 • Večernje predavanje na temu „Bivakiranje i kampiranje u zimskim uvjetima“
 • Večera, druženje i slobodne aktivnosti uz društvene igre, te planiranje sljedećeg dana

Treći dan:

 • Doručak
 • Planinarska tura do mjesta sa dubljim snijegom gdje će se po grupama graditi više vidova snježnih skloništa – bivaka (vučija jama, snježna rupa i eskimski iglu)
 • Ručak (djeca pripremaju zajedno sa vodičima)
 • Večernje predavanje na temu „Turno i alpsko skijanje“
 • Večera, druženje i slobodne aktivnosti uz društvene igre, te planiranje sljedećeg dana

 

Četvrti dan:

 • Doručak
 • Spremanje planinarske kuće
 • Posjeta pećini hajduka Mijata Tomića
 • Svečani ručak uz stara narodna jela u restoranu Hajdučke Vrleti i dodjela diploma
 • Povratak za Mostar 11.01.2018. u kasnijim večernjim satima

Cijena Zimskog kampa za djecu je 100 KM što uključuje prijevoz, prehrana u vidu tri obroka i užine i stručno vođenje i animaciju od strane planinarskih vodiča.

Zbog ograničenosti kapaciteta planinarske kuće možemo primiti svega 20 polaznika, a prijave su otvorene do 31.12.2017. godine kako bi mogli isplanirati potrebne resurse za održavanje kampa.

Kontakt telefoni vodiča za prijave i informacije:

Mirjana Škobić: 063/825-545

Miroslav Mihalj: 063/313-940

Kako je bilo na jednoj od proteklih škola za djecu možete pogledati na slijedećim linkovima.

http://hpd-prenj1933.ba/dodjeljene-diplome-polaznicima-male-planinarske-skole/

http://hpd-prenj1933.ba/zavrsena-mala-planinarska-skola/

http://hpd-prenj1933.ba/drugi-izlet-male-planinarske-skole/

Uspon na veliki Vran

U nedjelju 10.12.2017. društvo organizira zimski uspon na Veliki Vran(2074m).

Planirani polazak je ispred stadiona u 06:00, a svi sudionici moraju imati opremu za zimski uspon.

Za sve informacije javite se organizatoru uspona Branimiru Arapoviću na broj 063  349 558.

Priprema skloništa na Poljicama pred zimu

Protekli vikend članovi HPD Prenj u sklopu redovitog održavanja skloništa opskrbili su drvima sklonište na Poljicama na Prenju. Ovom prilikom sklonište je pregledano i očišćeno, te je spremno za korištenje u zimskom periodu. Pored akcije našlo se vremena za uspon na obližnji vrh Ovča 2021 m.n.v. Ovog puta vrijeme je već bilo zimsko i dalo je poseban štih akciji i boravku u planini.

Život nema reprizu!