Uspon na Biokovo

HPD Prenj 1933 Mostar, u suradnji sa Stanicom planinarskih vodiča Mostar organizira izlet za  na planinu Biokovo, vrh Sveti Ilija (1640 m).

Vrh Sveti Ilija i njegov hrbat nalaze se sjeverozapadno od središnjega dijela Biokova, iznad zaseoka Rastovca u općini Zagvozdu.

Početna točka uspona je u selu Bast iznad Baške vode. Automobil se može parkirati na velikom parkiralištu u centru sela. Ova staza prolazi iznad portala tunela Sveti Ilija.

Kretat ćemo se pravcem Mandlova ploča – Ledenice – vrh Sveti Ilija.

Vrh Sveti Ilija je jedan od najljepših vidikovaca u Hrvatskoj. Na ovom vrhu čovjek brzo shvati što je to što planinare vuče i što im hrani dušu da su spremni proliti potoke znoja da bi se našli u ovakvoj situaciji. Crkvica posvećena Svetom Iliji nije zaključana i za muku može poslužiti kao dobro sklonište ako se posjetitelj ovog vrha nađe u nevolji.

U nastavku ovog planinarskog izleta slijedi silazak do sela Bast, preko planinarskog skloništa na Osičinama.

Staza po kojoj planiramo hodati je jako teška i naporna zbog velikih sipara i strmih nagiba, te  iziskuje dobru tjelesnu pripremljenost. Ukupno treba svladati oko 1600 m visinske razlike,  a prosječan nagib staze je 32%.

Polazak je planiran u nedjelju 12. 11. 2017. godine u 6:00 h ispred stadiona Zrinjski, ispod velikih stepenica (planirajte doći 10 – tak minuta ranije kako bi se krenulo na vrijeme).

Prijevoz je kombijem Društva i osobnim vozilima u ovisnosti od broja prijavljenih. Cijena izleta je 20 KM i uključuje prijevoz do Baške vode (Basta) i nazad, te troškove organizacije i vođenja izleta.

Prijava i uplata akontacije od 10 KM je najkasnije do srijede 8. 11. 2017. godine do 20 sati (sastanak društva u prostorijama HPD Prenj 1933, Ulica Stjepana Radića 76b). U slučaju odustajanja od izleta akontacija se ne vraća.

Svi koji su zainteresirani za izlet mogu se javiti voditelju izleta Brani  na broj 063 349 558.

NAPOMENA:  Obvezna oprema podrazumijeva planinarske cipele, topliju odjeću, vjetrovku, kapu i rukavice, te rezervnu majicu za presvlaka. Hrana je iz ruksaka, a treba ponijeti minimalno 2 l vode. Pored osnovne opreme,  potrebno je sa sobom imati valjane putne isprave.

HPD Prenj 1933 Mostar i Stanica planinarskih vodiča Mostar zadržavaju pravo otkazivanja izleta u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta.