25-27.9.2015. – TRODNEVNI IZLET NA VELEBIT

KUKOVIHPD Prenj 1933 organizira trodnevni izlet na južni, po riječima mnogih, najljepši dio planine Velebit.  Uvest ćemo vas u čari ovog dijela te veličanstvene planine i upoznati s ljudima koji su njen sastavni dio.
PLAN IZLETA:
1. dan, petak 25.9.2015.
6h -Polazak iz Mostara ispred stadiona Zrinjskog prema Starigradu Paklenici.
Pješačka tura počinje u selu Ljubotiću koje je nastalo u prostoru planine Velebit, odakle se kroz krš i planinske proplanke krećemo prema Stapu. Na putu prema Stapu proći ćemo pored mirila koja su jedinstvena pojava karakteristična samo za velebitsko podneblje i koja pričaju priču o životu i smrti velebitskog čovjeka.
Na Stapu planiramo prvo noćenje tako da oni koji žele mogu ostatak dana uživati u jednoj od najljepših lokacija na cijelom Velebitu i u vidicima koji osvajaju krasotom oblika. A oni koji budu raspoloženi mogu obići zanimljiva odredišta oko Stapa: Čučavac, Debeli kuk i Stapinu, iz podnožja Stapine promatrati uranjanje sunca u more ili kontemplirati u tišini mirisnog kraškog predvečerja.
2. dan
Stazom pored Stapine i dalje kroz planinske livade i neobično lijepu bukovu šumu ići ćemo prema Rujnu. Usput ćemo svratiti u Kamenu Galeriju – fascinantno umjetničko djelo prirode na Velebitu koje su planinari entuzijasti opremili i otvorili za posjetitelje.  Svi koji ne budu raspoloženi za Kamenu Galeriju mogu odmarati u ugodnoj hladovini stoljetne bukove šume. Nakon odmora nastavljamo šetnju prema Rujnu gdje planiramo noćiti u jednom seoskom domaćinstvu.  Budući da na Rujno dolazimo u ranim popodnevnim satima obići ćemo i Bojiinac i njegove kukove s kojih ćemo opet pozdraviti more.  I opet, oni koji ne budu raspoloženi za Bojinac mogu uživati u ambijentu Velikog Rujna koje svojim prostranstvom i bojama predstavlja pravi praznik za dušu.
3. dan
Od Rujna preko Stražbenice dolazimo u Veliku Paklenicu gdje ćemo napraviti nešto duži odmor kod planinarskog doma gdje se može ručati. Obići ćemo i Sklopine, stare kuće pod stijenama u kojima je u bliskoj prošlosti živjela obitelj Ramića čiji potomci i danas žive u Velikoj Paklenici. Nakon odmora veličanstvenim kanjonom Velike Paklenice, koji osvaja ljepotom stijena i vode,  se spuštamo do Starigrada.  Ako nas kondicija i vrijeme posluže prije polaska prema Mostaru okupat ćemo se u moru. U Mostar bismo trebali stići u kasnim večernjim satima.
Cijena izleta je 85KM za članove društva, a za ostale je 100KM.
Cijena pokriva troškove prijevoza i vođenja, te noćenje i večeru u seoskom domaćinstvu na Velikom Rujnu.
Uz putovnicu, obaveznu planinarsku opremu i hranu neophodno je ponijeti nešto kuna, šator, vreću i podlošku, jer prvu noć možda ne uspijemo dobiti mjesto u skloništu otvorenog tipa – Tatekovoj kolibi – na Stapu.  Vode usput ima na Stapu, na Velikom Rujnu, na Stražbenici i u Velikoj Paklenici.
Kako otprilike izgleda predio Velebita kroz koji ćemo se kretati pogledajte na fotografijama u albumima: prvi dan, drugi dan i treći dan.
Prijava za izlet podrazumijeva uplatu akontacije od 50KM najkasnije do 21.9.2015.  Akontaciju možete uplatiti na sastancima društva koji su srijedom u 20h u zgradi Vranice.
Voditelj izleta je Dragica Lupić (063363403).

NAPOMENA: U slučaju nepovoljne vremenske prognoze izlet se odgađa. Voditelj izleta zadržava pravo na izmijenu plana ovisno o okolnostima na terenu.
KGalerija
KGalerija1

 

 

STapina